Nieuws

Bezoek ICC Den Haag

Bezoek ICC Den Haag

Afgelopen woensdag 21 febuari bezochten wij met een aantal leden het International Criminal Court in Den Haag. Een activiteit waar we ontzettend veel aanmeldingen voor hadden.
Bij aankomst waren we al erg onder de indruk van het moderne grote gebouw van het ICC. Eenmaal binnen in het gebouw mochten we beginnen met een kleine tentoonstelling over het verhaal van een vrouwelijk slachtoffer van oorlog. Zo werd in kaart gebracht hoe slachtoffers bij het ICC terecht kunnen komen.
Vervolgens kregen we een interessante presentatie van onze gids. Zij kon ons veel vertellen over het werk van het ICC, over getuigen, over de oorlogsmisdadigers en over hoe een proces in zijn werk gaat. Zij vertelde ons ook over de vele veiligheidsmaatregelen die genomen worden ter bescherming van de mensen binnen het ICC en vooral ook ter bescherming van getuigen. Zo is foto’s nemen binnen het gebouw ten strengste verboden omdat je zonder dat je het door hebt misschien wel een getuige op de foto zet, vervolgens post jij de foto op social media en is voor de hele wereld te zien dat die persoon rondloopt in het ICC wat grote gevolgen kan hebben.
Na afloop van de presentatie was er de ruimte om nog uitgebreid vragen te stellen, wat ook door veel studenten werd gedaan.
Toen we klaar waren om naar de rechtszaal te gaan werden we opgehouden en kregen we te horen dat de zaak die wij mochten bijwonen helaas uitgesteld was, dit soort dingen kunnen natuurlijk altijd gebeuren. Dit was voor ons allemaal een grote teleurstelling want dat betekende helaas dat we die dag geen zaak konden bijwonen. Onze gids was wel bereid om ons in ieder geval de rechtszaal even te laten zien zodat we toch een indruk konden krijgen van waar deze zaken zich afspelen. Zo konden we zien waar alle verschillende deelnemers van een proces plaatsnemen in de zaal.
De gids wilde ook nog even de mogelijkheid om stage te lopen bij het ICC benoemen. Het is namelijk mogelijk om stage te lopen bij het ICC op veel verschillenden vlakken. Het gaat dan wel om een intensieve stage van 5 dagen per week fulltime. voor de geïnteresseerde studenten, onder deze link vind je wat meer informatie: http://www.icty.org/en/employment/internships
Wij hebben een leerzame interessante dag gehad bij het ICC, en we willen jullie graag bedanken voor jullie enthousiasme!

 

 

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen